Der er ikke noget værre end at løbe den samme løberute igen og igen. Har du din faste rute på fortovene i en af Københavns forstæder, vil du på et tidspunkt kunne mærke, at der skal nogle ændringer til for at holde motivationen. Planlægning af en god løberute kan være en udfordring, men det er også en af de ting der gør, at du ikke “løber” sur i det.

Med en velplanlagt og anderledes rute kan du få mest muligt ud af din løbetur, både fysisk og mentalt. Her er nogle ting, du kan overveje, når du planlægger din løberute:

  1. Distancen: Dette afhænger selvfølgelig af, hvor langt du ønsker at løbe, og hvad du føler, du er i stand til. Husk at starte langsomt og øge længden på dine ture gradvist for at undgå skader. En gylden regel er, at du maksimalt skal øge distancen med 10% om ugen.  Når du løber den distance du gerne vil løbe, kan du øge hastigheden – igen med 10% om ugen.
  2. Terræn: Overvej, om du vil løbe på asfalt, grusveje, skovstier eller andre overflader. Hver type terræn har sine fordele og ulemper, så tænk over, hvad der passer bedst til dine behov og ønsker. En tur i skoven er perfekt på en lys forårs- eller sommerdag, men knap så indbydende når der bliver mørkt.
    En tur inde i byen kan også give ekstra energi men planlæg ruten uden for mange lyskryds, der kan ødelægge dit flow.
  3. Højdemeter: Vælg en rute, der har både stigninger og fald, da dette vil give din krop en god træning. Ruterne på sitet her angiver højdemeter så du nemt kan se, hvor meget du skal løbe opad. Nogle apps og GPS enheder angiver stigninger i procent. 5% lyder ikke af meget men det svarer til stigningen på Valby Bakke. Og den er hård.
  4. Oplevelser: Overvej, om du vil løbe gennem byen, på landet eller i naturen. Hvert miljø har sin egen charme og kan tilbyde forskellige oplevelser under løbeturen. Se fx løberuten rundt om Utterslev Mose eller ruten om Søerne i København.
  5. Sikkerhed: Sørg for at løbe på steder, hvor du føler dig tryg. Dette kan være på stier med god belysning, på ruter med få biler eller i områder, hvor der er mange andre mennesker. Mange af naturruterne i København er desværre ikke særlig velbelyste.
  6. Tjek vejret: Det danske vejr er Gajolvejr. Især i det sene efterår og i vintermånederne kan vejret skifte hurtigt. Tjek dmi.dk og læs om det danske løbevejr her.

Når du har overvejet disse ting, kan du begynde at tegne din løberute på et kort eller ved hjælp af en ruteplanlægningsapp. Dette vil hjælpe dig med at holde styr på, hvor langt du har løbet, og hjælpe dig med at finde den bedste rute.

Planlæg din rute med en app

De fleste kender Google Maps og det er et rigtig godt sted at starte når du skal lave din rute. Det forholdsvist nemt og du kan finde en guide til hvordan du opmåler din løberute i Google Maps her.

Aktuelle vindforhold

Mest populære løberuter