Royal Run 2024 løberuten kan man vist roligt kalde for en kongelige løberute. Løberuten går tværs igennem nogle af de mest historiske områder i København og du vil løbe forbi bygninger og monumenter, som alle har en plads i den danske historie. Deltager du i løbet, vil du være i følgeskab med selveste Kronprins Frederik og hans familie.

Hvad er Royal Run?

Royal Run blev løbet første gang i 21. maj 2018 i anledning af Kronprins Frederiks 50 års fødselsdag og er siden blev afholdt hvert år 2. Pinsedag.

Løbet løbes i flere danske byer, som hvert år skifter. Den 20. maj 2024 vil du kunne løbe Royal Run i Herning, Aabenraa, Nyborg, Nykøbing Falster og i København / Frederiksberg. I hver by, vil der være tre distancer:

 • One mile, som er 1,609 km. Denne kan du gå eller løbe.
 • 5 km. Denne kan du gå eller løbe.
 • 10 km. Denne kan du også gå eller løbe, men du skal være i mål indenfor 2,5 time. Denne tidsgrænse svarer til en pace 15 min per kilometer.

Løbet er et familieløb og der er ingen præmier eller konkurrence – kun den du har med dig selv. Der er dog medalje til alle deltagere med et startnummer.

Tilmelding til Royal Run 2024 kan du finde her: Sportstiming – Royal Run København 2024

Pengene fra overskuddet fra Royal Run går til afviklingen af fremtidige løb.

10 km Royal Run løberute i København og på Frederiksberg

Royal Run ruten skifter fra år til år dog har den været den samme i København, hvor man blot har lavet nogle få ændringer såsom ændring af start og mål. I 2018 startede man og sluttede man på Frederiksberg mens man i 2023 starter i Nyhavn og slutter på Amalienborg.

Nyhavn

Ruten starter i Nyhavn, som er en af de mest besøgte turistattraktioner i København. Nyhavn blev udgravet i 1673 af svenske krigsfanger og enkelte af de ikoniske huse er fra den tid. I dag kendes Nyhavn for de mange fortovscafeer, som vel nok mest bliver besøgt af turister.

Nyhavn har haft en lidt broget historie men blev i 1980 gennemrenoveret. Vores kendte digter Hans Christian Andersen boede i Nyhavn i godt 40 år frem til sin død i 1875.

Holmens kanal, Christiansborg og Thorvaldsens Museum

Fra Nyhavn løber du ned af Holmens Kanal forbi Nationalbanken – som er tegnet af Arne Jacosen – og forbi den korsformede Holmens Kirke. Det var i denne kirke at Margrethe d.2 blev døbt og senere gift med Prins Henrik i 1967.

Hele området omkring Holmens Kanal er fyldt med offentlige – og historiske bygninger. På venstre hånd har du som sagt Nationalbanken og lige overfor ser du Danske Banks bygning, og når du drejer til nedad Christianborgs Slotsplads, har du allerede løbet forbi Børsen og to ministerier.

De fleste ved nok at Christiansborg huser Danmarks Parlament, Folketinget, Højesteret og Statsministeriet. Derudover er der i samme bygning blandt andet Slotskirken og De Kongelige Stalde. Christiansborg har siden 1400- tallet været stedet, hvor magten har siddet. Nedbrændt og genopbygget to gange – det kan du lige tygge på mens du løber videre.

Lige ved siden af Christiansborg ligger Thorvaldsens Museum, som de fleste Københavnere nok på et eller andet tidspunkt har besøgt med skolen eller i gymnasiet. Bygningen er inspireret af antikken og er bestemt et besøg værd, når du er kommet i mål.

Indre København, Tivoli og Frederiksberg

Fra de historiske bygninger skal du nu op mod Rådhuspladsen og forbi Tivoli. Tivoli behøver vel næppe nogen yderligere introduktion men vidste du, at Tivoli er opkaldt efter den parisiske forlystelsespark Jardin de Tivoli og at parken har sin egen vindmølle ved Avedøreværket?

Forbi Tivoli og det 63 meter høje Gyldne Tårn og skarpt til venstre, når du når Axeltorv og forbi Sankt Jørgens Sø, som du kan finde i vores løberute rundt om Søerne og ud til den gamle kongevej. Kongevejen var den kongelige families vej ud af byen og den fortsætter ned til Frederiksberg Rådhus. Ved rådhuset drejer du til venstre og skal ned forbi Frederiksberg Have.

Frederiksberg have

Haven, der i 1798 blev omlagt til en romantisk have med snørklede stier og kanaler, er i sig selv en løbetur værd. Om sommeren der virkelig smukt med et rigt dyreliv, flotte træer og en masse mennesker der promenerer. Så hvis benene kan klare det, kan du føje en runde i Frederiksberg have og Søndermarken til dit Royal Run. Gør du det, vil du komme op på i alt 15 km og du kommer ind og ud samme sted og kan fortsætte løbet nedad den flotte Frederiksberg Allé.

Frederiksberg Allé var indtil 1833 forbeholdt den kongelige familie og til særligt udvalgte grundejere, der havde nøglen til porten der førte ind på alléen. Porten blev taget ned men kan stadig ses i det store kryds for enden af Valby bakke.

Christians Brygge

Fra Frederiksberg Allé, skal du over Sankt Thomas Plads (tidligere kaldt den “Lille Runddel) og videre ud på Vesterbrogade. Herfra skal du ned til Christians Brygge og under den store BLOX bygning. Udover at være en arkitektonisk interessant bygning huser BLOX Dansk Arkitektur Center, Dansk Design Center og Bloxhub, som arbejder for en bæredygtig byudvikling.

Efter BLOX løber du forbi Den Sorte Diamant. Bygningen har fået sit navn efter at vandets refleksion på den sorte flade, får bygningen til at funkle… som en sort diamant. De sorte sten kommer fra Zimbabwe og er efterfølgende poleret i Italien.

Kongens Nytorv og Amalienborg

Nu er du snart i mål men skal lige forbi Kongens Nytorv. Pladsen er historisk og har været brugt til lidt forskelligt i årenes løb. I 1600 tallet var der af militærvæsnet opstillet tre galger og andre torturinstrumenter. Det var her, at desertører spillede terning om hvem der skulle hænges.

Det er heldigvis længe siden og i dag er pladsen et levende sted med udsigt til Det Kongelige Teater, Hotel d’Angleterre og Magasin. For nogle københavnere har pladsen spillet en central rolle i deres gymnasieliv da studenter traditionen tro, danser om Krinsen på deres studenterkørsel. Krinsen betyder i øvrigt krans eller kreds.

Endeligt når du i mål på Amalienborgs Slotsplads. Amalienborg står som noget af det bedste rokoko-bygningsarkitektur i Europa. Fire palæer omkranser den ottekantede slotsplads.

Det første palæ på venstre hånd – Christians VII’s / Moltkes palæ – er der hvor dronningens nytårskure bliver holdt. Videre på venstre hånd kommer Christians VIII’s palæ hvor Prins Joachim og Prinsesse Marie bor.  Ved siden af det ligger Frederik VIII’s palæ hvor kronprinsparret bor sammen med deres fire børn. Og sidst i runden ligger Christian IX’s palæ hvor dronningen bor i vintermånederne og det er også herfra hun holder sin nytårstale.

God løbetur 😊

Nedtælling til Royal Run 2024

0Weeks0Days0Hours0Minutes0Seconds

Om ruten

 • Distance: 10 km

 • Højdemeter: 30 m

 • Kalorier: ~582 kcal

Download ruten

Download ruten i GPX format og importer den til din GPS enhed

Download kort

Download kort over ruten

Spørgsmål om Royal Run 2024

20. maj 2024.

Royal Run 2024 løbes i Aarhus, Brønderslev, Fredericia, Kalundborg og i København / Frederiksberg

Prisen for deltagelse til Royal Run afhænger i af distancen:

 • One mile-distancer: 170 kr.
 • 5 km-distancer: 270 kr.
 • 10 km-distancer: 330 kr.

Oveni i prisen for et startnummer pålægges der yderligere 15 kr i håndteringsgebyr

Du kan vælge imellem tre distancer i alle byer:

 • One mile, som er 1,609 km. Denne kan du gå eller løbe.
 • 5 km. Denne kan du gå eller løbe.
 • 10 km. Denne kan du også gå eller løbe, men du skal være i mål indenfor 2,5 time. Denne tidsgrænse svarer til en pace 15 min per kilometer.

Antal deltagere i Royal Run:

 • I 2023 deltog 93.684 løbere
 • I 2022 deltog 91.680 løbere
 • I 2021 deltog 79.396 løbere
 • I 2020 var løbet aflyst pga. Covid-19
 • I 2019 deltog 82.319 løbere
 • I 2018 deltog 70.938 løbere

Kilde:
https://da.wikipedia.org/wiki/Royal_Run
https://www.royalrun.dk/om-royal-run/tilbageblik/tilbageblik-paa-2023

I tilfælde af overskud går pengene til udvikling af fremtidige events. TrygFonden, Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden støtter Royal Run.

Kilde: Royal Run FAQ: Find svar på ofte stillede spørgsmål

Interessante links

Hvem bor på Amalienborg? [billedbladet.dk]

Hvad kan man se på Thorvaldsens Museum?[thorvaldsensmuseum.dk]

Hvordan kommer jeg i form til Royal Run?[royalrun.dk]

Mest populære løberuter